Heidelberg KOR op drupa 1967 versus Heidelberg Fire op drupa 2016

Drupa achter de geraniums Drupa achter de geranium

Dit is het eerste artikel met mijn zeer persoonlijk visie op het fenomeen Drupa. Het is bijna een halve eeuw ervaring, het kan dus zijn dat niet alle data en namen kloppen. Op voorhand daarvoor mijn excuses. Correcties, aanvullingen en opmerkingen zijn zoals altijd op Blokboek.com van harte welkom, mail ze naar rob@blokboek.com.  

 

Mijn eerste Drupa Heidelberg KOR

Mijn eerste Drupa bezocht ik als jonggezel drukker in 1967 met de klas van meester Henk Adolfs, de man die mij stimuleerde om ‘door te leren’ en een onderwijsakte te halen, waar ik nog steeds dankbaar voor ben. De busrit van Nijmegen naar Düsseldorf werd georganiseerd door de ANGB, de Algemene Nederlandse Grafische Bond en was op zich al een feest net als de bratwurst met een Alt biertje. Wat me bij is gebleven is de eerste kennismaking met de Heidelberg KOR offsetpers. Een omgebouwde boekdrukpers en later ook de eerste offsetpers die ik mocht bedienen. Het waren de eerste wankele schreden van Heidelberg als offsetpersbouwer. De KOR persen waren geen competitie voor de toen beschikbare offsetpersen van MAN Roland, Solna en Aurelia. Dat waren ‘echte’ persen die niet alleen productiever waren dan de KOR serie maar die ook een beter afdruk maakten omdat de cilinders kleiner waren en de drukstreep slechts een paar millimeter was. Die fout heeft Heidelberg met de SOR serie later snel goed gemaakt en de SOR’s werden de voorlopers van de huidige Speedmasters, de bekendste en meest verkochte offsetpersen ter wereld.    

 

Heidelberg Fire digitale persen op Drupa 2016 Primefire 106

Na de eerste poging van Heidelberg om samen met Kodak van de Nexpress een succes te maken, wat niet echt lukte, zal Heidelberg op Drupa 2016 een ‘echte’ digitale pers introduceren: de Primefire 106. Primefire 106 is een 70x100cm 7 kleuren pers gebaseerd op de Speedmaster met als hart Fujifilm Samba inkjet koppen die werken met inkten op waterbasis. Inkten op waterbasis hebben als voordeel dat ze niet alleen goedkoper zijn, maar ook volledig recyclebaar en de bedrukte vellen snel drogen en direct afgewerkt kunnen worden. Heidelberg heeft nog drie ijzers in het vuur als het gaat om digitaal printen, de Linoprint, nu Versafire CP/CV, een serie industriële digitale printers die, in tegenstelling tot de Nexpress, de laatste jaren wel succesvol zijn, de door partner Gallus ontwikkelde etikettenprinter, die nu Gallus Labelfire 340 heet, en de Omnifire 250/100 die op een grote verscheidenheid aan voorwerpen digitaal kan printen. Alle digitale printoplossingen van Heidelberg hebben nu ‘fire’ in hun naam wat het wel een grotere herkenbaarheid zal geven. Versafire CP/CV is wat er over gebleven is van het door Heidelberg overgenomen en eens zo beroemde Linotype merk. Het merk dat één van de pioniers was van fotografisch zetten en onze grafische wereld verrijkte met lettertypen zoals de Linotype Helvetica serie. Linoprint maakt nu onder de Versafire naam niet alleen snelle zwart/wit en kleurenprinters, maar ook wat Heidelberg noemt een 4D printer, de JetMaster Dimension, waarmee objecten tot het formaat 500 x 1000 mm bedrukt kunnen worden. De Gallus DCS labelprinters zijn echte werkpaarden met een groot aantal inline afwerkmogelijkheden. Gallus ontwierp en bouwt de Labelfire in samenwerking met Heidelberg voor de snel groeiende label markt.  

 

Digitale workflow onmisbaar Heidelberg Prinect

De nieuwe ‘ijzers’ van Heidelberg zijn belangrijke ontwikkelingen, maar zonder een goed georganiseerde en geautomatiseerde digitale workflow zal het rendement daarvan nihil zijn. Heidelberg en alle andere output fabrikanten besteden daar terecht veel aandacht aan. Dat is het grote verschil met 1967 toen de term workflow nog niet bestond en het doorgeven van een papieren orderzak en op zijn best een fysiek planbord de orderstroom nog regelde. Heidelberg noemt dan nu de “Smart Printshop”. Centraal daarin staat voor de persoperators de Prinect Press Center, nu ook een XL versie met een supergroot beeldscherm waarop alle data en parameters van de opdracht en de pers getoond worden. Op zijn Press Center kan de operator alle voorinstellingen voor de volgende opdracht overnemen via JDF info, en kan hij met Prinect Image Control offline de resultaten meten. Plaatwissel is niet meer zoals op de KOR een vak apart, dat gebeurt nu simultaan met de AutoPlate XL 2 optie en bij de Primefire 106 digitale pers is die uiteraard helemaal vervallen. Dat zal een spectaculaire demonstratie zijn, maar als ik naar de Drupa zou gaan dan zou ik zeker de tijd nemen om de hele digitale workflow, van pagina-opmaak tot het afwerken en versturen van drukwerk bekijken, want als dat goed gebeurt dan zit de echte winst daarin. 


 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK