De doorbraak van computer to plate op drupa 1995 versus de geautomatiseerde CtP workflows van drupa 2016

Creo Drupa 1995Drupa 1995 was de definitieve doorbraak van computer to plate als vervanging van het arbeidsintensieve belichten van offsetplaten met filmmontages. Na de eerste aarzelende stappen sinds 1990 verschenen op drupa 1995 professionele CtP systemen van leveranciers als Agfa, Autologic, Cymbolic Science, Purup, Barco, Crea, ECRM, AM Varityper en Western Litho. Samen toonden ze meer dan 50 verschillende CtP systemen. Systemen die verschilden in de toepassing van lichtbron en plaatpositioneringsmethode. Elke soort laser en zelfs halogeen lichtbronnen werden gebruikt en vlakbedbelichters en interne of externe trommelbelichters.

Hadden de eerste CtP systemen nog een dure YAG laser die, met zijn groene, 532 nanometer lichtbron, bestaande zilverhalogonide platen konden belichten, op drupa waren er nu ook blauwe gaslasers. Die blauwe gaslasers bleken in de praktijk een vergissing. Ze gingen soms maar 1.000 uur mee en waren niet constant genoeg om dag in dag uit dezelfde kwaliteit te halen. Vrij snel werden deze twee types laser vervangen door de violet laserdiodes die nu algemeen gebruikt worden in CtP systemen.

De eerste ‘echte’ CtP platen
Agfa Lithostar Ultra LAP-VIn 1993 introduceerde Agfa de eerste echte CtP plaat, de Lithostar. Deze plaat zorgde er voor dat na de overname van Kalle/Hoegst in 1998, Agfa de marktleider werd in computer to plate. Het succes van Agfa werd snel gekopieerd door plaatfabrikanten als Kodak, Fuji en een aantal andere fabrikanten. Zonder problemen waren de eerste CtP platen niet. Ze haalden vaak de maximale oplage van hun specificatie niet en beschadigden soms de beeldlaag bij het belichten, ontwikkelen en later op de pers. Wat nog belangrijker was, was dat het ontwikkelproces omslachtig en niet erg milieuvriendelijk was. Aan deze twee problemen kwam een eind met nieuwe types CtP platen zoals die in de Trendsetter 3244 van CtP pionier Creo belicht konden worden. Presstek, de fabrikant van de plaatbelichter in de beroemde Heidelberg GTO DI, ontwikkelde een plaat die alleen met water schoongespoeld hoefde te worden. Al deze platen zijn nu vervangen door chemievrije platen van de marktleiders Agfa, Kodak en Fuji. Op drupa 2016 zullen deze en andere fabrikanten de nieuwste generatie CtP platen tonen. Platen met korte belichtingstijden en hoge oplagen, zelfs onder inbakken. De verbeterde beeldkwaliteit en korte productietijden van deze platen zijn een geducht wapen voor elke offsetdrukker die tegen digitale afdruktechnieken moet concurreren. Ze krijgen daarbij de hulp van het hogere oplossend vermogen van deze platen die, in combinatie met nieuwe rastertechnieken, de lat voor kwaliteitsdrukwerk hoog legt.

Digitale workflow als missing link
PrintCentral OPIGrootformaat filmbelichters met een Postscript RIP waren voor CtP de katalysator voor de zoektocht naar een complete digitale workflow. Een zoektocht die uitmondde in de geavanceerde en geautomatiseerde pre-press systemen die bedrijven zoals Agfa, Kodak, Screen en EFi op drupa 2016 zullen tonen. Terwijl de output van filmbelichters nog kleine foutjes tolereerde en het verwisselen van film veranderingen op het laatste moment mogelijk maakten, is CtP genadeloos. Een foutje betekent een plaat opnieuw maken. Met alle consequenties voor oplopende kosten en het tijdsverlies dat daarbij hoort. De oplossing is een digitale workflow waarbij ingangscontrole, automatisering en proofing de foutkans tot een minimum terugbrengt. Dat was in 1993 nog de missing link. Met minicomputers als image servers, hot-folders en de eerste automatiseringsoplossingen zoals bijvoorbeeld Aldus ColorCentral werden pogingen ondernomen dit probleem op te lossen. Op drupa 1995 toonden we op de stand van AM Europa één van de eerste, door productmanager Freddy Cluckers en zijn team ontworpen, digitale workflows die echt werkte en bij grote bedrijven zoals Roularta de pre-press automatiseerde. Dat was het begin van de complete digitale workflow systemen die we op drupa 2016 zullen zien. Systemen die niet alleen de CtP productie stroomlijnen, maar ook het verwerven van orders via Web2Print kunnen verzorgen, die met marketing modules Big Data vergaren en verwerken en die met Management Informatie Modules een order van offerte tot facturatie volgen.


 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK