Wifacts: Enveloprint heeft automatisering in de genen

Wie dacht dat in dit digitale tijdperk de envelop voltooid verleden tijd is heeft het mis. Enveloprint te Dinxperlo produceert er elk jaar nog zo’n half miljard voor de Europese markt. Om de 40.000 orders per jaar in goede banen te leiden automatiseerde het bedrijf zijn workflow met Switch.

De grens tussen Duitsland en Nederland gaat dwars door het winkelstraatje in Dinxperlo. Eén van de grootste werkgevers in dit grensgebied is Enveloprint. Anders dan de naam doet vermoeden is de onderneming op een breder terrein actief dan met enveloppen alleen.

In 1980 startte voormalig eigenaar Otto Heijnen een vellendrukkerij. In 1985 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie in Dinxperlo, waar nu circa tachtig mensen werken.

Sterk merk
Directeur Business Papers Ed van Craaikamp van Enveloprint kan zich wel voorstellen dat relaties door de naam van het bedrijf even op het verkeerde been worden gezet.

14_12_enveloprint_dinxperlo-1244“Acht jaar geleden realiseerden mijn partners en ik een management buy-out. De vraag kwam op tafel wat we met de naam moesten doen. We zijn immers op een veel breder terrein actief dan enveloppen. Deze maken circa veertig procent uit van onze omzet. Uiteindelijk besloten we de naam zo te laten. Enveloprint is in heel Europa een sterk merk, niet alleen met onze b2b-oplossingen, maar ook met onze papierconcepten.”

Enveloprint is actief op twee markten. De b2b-markt bedient de zakelijke markt, met internationale spelers uit bijvoorbeeld de automotive industrie, de gezondheidszorg, banken en verzekeraars. Op de b2c-markt levert Enveloprint duizenden artikelen met stationary aan grote retailers.

De markt voor enveloppen kent nog altijd forse volumes, maar krimpt volgens Van Craaikamp wel met zo’n vijf procent per jaar. “Ik zit mijn hele leven al in de grafische industrie. Ik vind het prachtig dat we met zijn alleen iets maken, maar dat betekent zeker niet dat je alles bij het oude kunt laten. We zijn al tien jaar continue bezig met het verbeteren van onze interne werkprocessen, met het optimaliseren van de productie. Klanten kunnen uiteraard bestellen via onze web-portal, waarna een order – zonder dat daar mensenhanden aan te pas komen – door het bedrijf loopt. Automatiseren zit ons in het bloed. Eén van de belangrijke gereedschappen die we daar voor inzetten is Switch van Enfocus. We drukken en printen en sturen zowel de CTP als de printers aan via deze software. Uiteraard is de workflow gekoppeld aan ons managementinformatiesysteem.”

Stappen vooruit
Vaste partner bij het optimaliseren van de productie is Wifac. “Wifac en Enveloprint zijn al meer dan twintig jaar partners. We kiezen voor één partner die alle mogelijke problemen in dit bedrijf kan aanpakken. Als er iets is: bellen en oplossen – dat is de aanpak. De belichters, spoelmachines, in feite de complete prepress is door Wifac ingericht. Met de implementatie van Switch zetten we drie stappen vooruit: we automatiseren de workflow, kennen alleen nog digitale orderbonnen en we kunnen spelen met de wachtrij van de printers. Ik vind het ideale software. Vergeet niet dat we hier jaarlijks circa 40.000 orders verwerken. We tellen 8.000 palletplaatsen. Bij zulke aantallen is het zaak je faalkosten zo dicht mogelijk naar nul te brengen. Dankzij de inzet van hedendaagse software en uiteraard goedopgeleide medewerkers lukt dat prima.”

Het beste
Als industrieel grafisch bedrijf beschikt Enveloprint over alle noodzakelijke ISO-certificaten: 9001, 14001 en 12647. Bovendien is de onderneming FSC-gecertificeerd. Een belangrijk deel van het werk bestaat uit de huisstijlbewaking voor klanten in Nederland en Europa. Dat gaat veel verder dan het bewaken van lettertype, logo en PMS-kleuren.

Van Craaikamp: “Neem de verzekeraars die elk jaar proberen klanten vast te houden en andere te verleiden over te stappen. Hen ontzorgen we letterlijk door ze alle werk rond de papieren communicatie uit handen te nemen. Er was een tijd dat bedrijven voor dit facilitair drukwerk een beetje de neus ophaalden. Prima, we zijn al lang geleden vol in deze markt gestapt en dat betaalt zich terug. Niet alleen in trouwe klanten die digitaal aan je verbonden zijn, maar ook doordat ze je dwingen het beste in je medewerkers en jezelf naar boven te halen. Dat vinden we hier bij Enveloprint een prettige manier van werken.”

Switch toe aan versie 12
Switch van Enfocus ondersteunt het automatiseren van de workflow. De software, ingezet over de gehele wereld, bewijst zich dag-dag-uit bij duizenden grafische bedrijven, uitgeverijen en documentintensieve organisaties.

Enfocus Switch 12Switch integreert probleemloos met de bestaande systemen van een bedrijf en brengt koppelingen tot stand tussen de verschillende toepassingen en stappen die nodig zijn om digitale bestanden te verwerken.
Begin december lanceerde Enfocus Switch 12 update 3. Belangrijke vernieuwingen in deze release zijn onder andere de nieuwe flow-documentering en verbeterde communicatiefuncties. Hiermee kunnen gebruikers kennis over flows delen, efficiënter werken en gemakkelijker bestanden delen. Enfocus Switch 12 update 3 biedt ondersteuning voor OS X 10.10, het Apple besturingssysteem dat beter bekend is als Yosemite.

 

• Enveloprint maakt niet alleen enveloppen, maar ook heel veel andere trendy drukwerk. Klik op deze link voor aansprekende voorbeelden.

• Meer over Switch, de workflow software van Enfocus vind je op deze link, daar kan ook een gratis trial versie gedownload worden.

• Wifacts verschijnen ook in druk, wil je een exemplaar ontvangen stuur dan een mail naar karen.helling@wifac.nl

 

 

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK