Adverteren? Bel ons +31620709846 sales@blokboek.com

Webshop brengt eigen magazine uit

Een webshop zijn heeft iets steriels, vinden ze bij online designwinkel Flinders. De onderneming van Geert-Jan Smits (45) gebruikt een nieuwe miljoeneninvestering daarom deels voor het opzetten van een papieren magazine, zo blijkt uit een artikel in Sprout.

De in Zaandam gevestigde webshop Flinders bestaat nog maar sinds 2010, maar doet het opmerkelijk goed. Terwijl stenen winkels bij bosjes omvallen en Bol.com nog steeds geen winst maakt, slaagt designwinkel Flinders er wel in financieel succes te boeken. Ieder jaar groeide de omzet met 50 procent of meer, en vorig jaar tikte het de 11 miljoen euro aan.

Vandaag maakt Flinders bekend een investering van 3 miljoen euro te hebben gekregen van RTL Ventures, de aan mediabedrijf RTL gelieerde venture capital-investeerder. RTL Ventures krijgt hierdoor een minderheidsbelang in Flinders. Smits mag aan Sprout niets zeggen over de grootte van dit belang.

Gedeeltelijk gaat Flinders inzetten op advertenties, in printmedia en op RTL. Dit laatste is onderdeel van de deal met RTL Ventures.

Smits geloofd in Print. Zo sterk zelfs dat Smits een eigen magazine gaat uitbrengen. Over nagenoeg drie weken moet het eerste Flinders-magazine uitkomen. Het wordt een gratis blad, in een oplage van 80.000 exemplaren. Flinders-klanten krijgen het bij hun bestelling meegestuurd. Op den duur wil Smits het als bijlage meesturen in media als Het Financieele Dagblad; daar zit de doelgroep van Flinders.

“Als webshop ben je een beetje ongrijpbaar”, verklaart Smits de keuze voor een tijdschrift. “Met een magazine kun je tastbaarheid creëren; mensen kunnen zoiets op tafel leggen. Puur als webshop overleef je het dan ook niet, denk ik. Webshops bevatten vaak een hoeveelheid producten zonder dat zij advies, kennis en achtergrondinformatie geven. Dit hoop ik met ons magazine wel te brengen.” Smits investeert naar eigen zeggen “behoorlijk” in eigen fotografie, en zegt een “scheiding tussen advertenties en content” te willen handhaven. Inkomsten zegt hij te genereren dankzij print-advertenties van meubelpartijen. Hij heeft vijf man op het project zitten.

Om die “tastbaarheid” nog extra te vergroten, wil Smits verder investeren in designadvies aan huis. Daarnaast moeten er extra evenementen bijkomen in Flinders enige winkel in Zaandam. Plannen voor nieuwe fysieke winkels heeft de ceo voorlopig niet. Wel investeert hij in een augmented reality-project, samen met het Amsterdamse bedrijf Amikasa. “Met augmented reality willen we de consument een meubelstuk in zijn huiskamer laten projecteren. Dan weet je precies of het past en hoe het staat. Augmented reality gaat de komende jaren groot worden, verwacht ik. Als het straks standaard in je iPhone zit, kan het opeens een vlucht gaan nemen.”

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Marco den Engelsman

Marco den Engelsman

Journalist, photographer and communication expert. Believes in the power of a mix of media. An image says more than a thousand words, but is always more powerful when combined with great words. And mix of media strengthens any message. With PRStory all media come together. A powerful PR story with text, image, photography and video which will lead to instantaneous action. Visit PRstory.nl for examples.

Laat een reactie achter

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

VIGC trainingen - Haarlem

  • Workshop PDF Update: 28 mei 2019
  • Workshop kleur in een productieproces: 11 juni 2019
  • Introductie in Printed electronics & functional printing: 27 juni 2019

blokboek-printmedianieuws logo

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK