Project K: inkt van koeienbloed

koeienHet klinkt een beetje luguber, maar het is wel heel milieuvriendelijk: inkt voor digitale printers voor textieldruk dat is gemaakt op basis van bloed van runderen. Na jarenlang onderzoek, gedaan onder de naam ‘Project K-inkt’, heeft men bij textieldrukkerij Doublet ontdekt dat met de hemoglobine van runderen, na een aangepaste chemische behandeling, CMYK-inkt kan worden geproduceerd. Aangezien runderbloed een afvalproduct van slachthuizen is, is het een milieuvriendelijk product.
Groot voordeel is daarnaast dat er veel minder chemicaliën nodig zijn voor deze inkt; bij traditionele inkt is de verhouding chemische stoffen/water: 60/40%, bij inkt van koeienbloed: 25/70% (en 5% synthetische hemoglobinemoleculen). Ook zou de inkt veel sneller drogen, wat veel energie bespaart in de droogfase van de productie en het zou maar de helft kosten van ‘gewone’ inkt omdat er veel minder oplosmiddel nodig is.
Vooralsnog experimenteert men bij Doublet met een synthetische hemoglobine die naar eigen zeggen nauw verwant is met de hemoglobine in kalverbloed. Uitvinder van de nieuwe milieuvriendelijke inkt is Ludivine Dumont-Meunier. Zij is directeur O&O van Doublet, een grote textieldrukkerij in Rijssel (B) die gespecialiseerd is in de productie van vlaggen en ander materiaal voor evenementen. Doublet heeft patent aangevraagd op de inkt en is op zoek naar een inktfabrikant die deze inkt – in eerste instantie voor textieldruk – wil gaan vermarkten.
Bron: GrafischNieuws


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK