Polestar: rotatie-offset vervangt diepdruk

cilinderPolestar, één van de grootste drukkerijen van kranten en tijdschriften, ziet haar omzet drastisch teruglopen door de trend naar dalende oplages. Volgens het bedrijf is er door de vraag naar kleinere oplagen en kortere doorlooptijden een ontwikkeling gaande van diepdruk naar rotatie-offset. Om die reden heeft Polestar onlangs de eerste 96-pagina Goss-rotatiepers in gebruik genomen als onderdeel van een investering van in totaal 50 miljoen pond in rotatie-offset. Tegelijkertijd bouwt Polestar de omvang van het bedrijf af door drukkerijen te sluiten (Colchester en Leeds) en zijn 129 van de 1.718 banen geschrapt. In het afgelopen boekjaar (dat loopt tot 30 september 2014) is de omzet met 9,4% gedaald naar 216,4 miljoen pond.
Bron: Printweek

Noot van de redactie: decennia lang zijn publiekstijdschriften vooral in diepdruk geproduceerd, ook wel illustratiediepdruk genoemd. In Nederland zijn Roto Smeets en Biegelaar hier groot mee geworden. De druktechniek, waarbij drukbeeld wordt overgebracht door diepdrukcilinders te etsen/graveren, raakt steeds meer uit de gratie doordat de techniek vooral rendabel is voor grote oplagen en de markt juist steeds kleinere oplagen en snellere doorlooptijden vraagt.

Lees ook: RSG-topman: ‘De drukkersbranche is een sunset industry’


 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK