Parkeergarages inrichten is veel printwerk

Alljobs lowres - 4Voor All Jobs in Uithoorn is parkeren meer dan ergens een auto neerzetten. Het bedrijf levert complete bewegwijzer en route informatie-systemen voor het parkeren. Bij het inrichten van een parkeergarage is veel printwerk nodig.
Productie manager Mans Limburg van All Jobs Parking Solutions heeft het vak in de praktijk geleerd. Vanuit de sign hoek kreeg het bedrijf de vraag naar bewegwijzeringssystemen. “We begonnen twintig jaar geleden met het maken van systeemborden om parkeergarages aan te kleden en dat groeide gestaag naar mate parkeergarages steeds belangrijker werden bij gemeentes.”

Parkeren
All Jobs heeft het technisch tekenen, ontwerp en productie in eigen bedrijf. Mans is verantwoordelijk voor het sign gedeelte binnen het bedrijf. Voor de inrichting van een parkeergarage denkt het bedrijf ook mee over het bestek en zorgt voor advisering over de bewegwijzering. Er zijn normen en voorschriften waar de bewegwijzering aan moet voldoen. Het is ook belangrijk dat de klant zijn auto weer terug kan vinden in de parkeergarage. Met nummers en kleuren maakt All Jobs de inrichting zo dat het klantvriendelijk en ook veilig is. Mans Limburg: “Bijvoorbeeld donkere plaatsen in parkeergarages zijn niet wenselijk. We adviseren dan bijvoorbeeld de muren lichter te maken of bepaalde kleuren toe te passen. Het gaat verder dan de bewegwijzering alleen.”

Materialen
Het werk voor de parkeergarages vraagt om printen op heel veel verschillende materialen op gebogen oppervlaktes. Daarom is het direct beprinten van de borden of slagbomen niet mogelijk. Gebogen kunststoffen, metalen of glazen oppervlaktes laten zich slecht bedrukken. Daarom gebruikt All Jobs folies die geplakt worden op een groot aantal verschillende ondergronden. Vaak komt het voor dat het printwerk in de huisstijl van de klant moet en dan is kleurbeheersing een belangrijk thema. Zeker op verschillende folies met een diversiteit aan oppervlaktes. Grote klant van All Jobs is Albert Heijn. “Met de Roland Soljet XJ-740 en de Soljet PRO4 XR–640 snijplotters kunnen we de pms- en ral-kleuren uitstekend benaderen. We gebruiken hiervoor maar één profiel speciaal voor Albert Heijn en voor al het andere werk gebruiken we een ander profiel. We doen alles in Versaworks van Roland. Als we bijvoorbeeld een diamond grade folie in de printer hangen hoeven we niets in te stellen en kunnen gewoon gaan printen. Pakken we daarna retro-reflecterend materiaal dan kunnen we gewoon met hetzelfde profiel printen. Dat is wel heel bijzonder van de Roland printers. De machines staan bij ons in een geclimatiseerde ruimte en daardoor zijn de printers altijd op kleur. Kalibreren doen we één keer per maand. “Met printers die we vroeger gebruikten moest dat elke dag,” zegt Mans Limburg.

Alljobs lowres - 1 Alljobs lowres - 18 Alljobs lowres - 13 Alljobs lowres - 17Alljobs lowres - 14

Volvlakken
Het werk dat All Jobs met de printers doet bestaat meestal uit grote volvlakken met één kleur. Fullcolour werk komt haast niet voor. Dit specifieke werk vraag een heel eigen kennis van printerbediening en kleurbeheersing. Mans: “we passen translucent folies toe in lichtbakken met uitsluitend volvlakken. Dan moet je met een kleurprofiel werken dat de kleur tot zijn recht laat komen. Daar hebben we naar gezocht en uiteindelijk kunnen we alles met één kleurprofiel doen waarmee de kleuren er echt vanaf spetteren. Dat zou met een full colour print niet mogelijk zijn.”

Alljobs lowres - 6 Alljobs lowres - 15 Alljobs lowres - 5 Alljobs lowres - 8 Alljobs lowres - 3

Werkplaats
Voor het inrichten van parkeergarages is veel werkplaatsruimte nodig. All Jobs heeft twee panden die vlak bij elkaar liggen. Het printen en opplakken van de folies op een enorme plaktafel en het magazijn van een grote diversiteit aan borden beslaat een groot deel van het ene pand. De afmontage en het verzendklaar maken van de soms grote borden is een aparte discipline. Een verrassing is de elektronica productie. De borden voor de elektronische bewegwijzering en de afkruis matrixboden maakt het bedrijf zelf.

Ervaring
De Roland snijplotters die All Jobs gebruikt komen van leverancier Sign Top. Mans: “je kunt merken dat er heel veel ervaring achter zit zowel bij de leverancier als de fabrikant. Het gemak van deze printers is echt ongekend. Veel support hebben we niet nodig. We zijn een technisch bedrijf en we doen veel zelf. Alleen koppen vervangen besteden we uit.”

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK