Paper Peepshows: 18e eeuwse methode voor boeken in 3D

Paper PeepshowsIn het midden van de 18e eeuw bedacht de Augsburger Martin Engelbrecht een manier om door middel van perspectief tekeningen tot leven te brengen. Hij deed dat in een speciaal daarvoor ontworpen kast met lenzen en spiegels. Iets meer dan een halve eeuw daarna ontdekten drukkers in Wenen, Londen en Parijs dat je hetzelfde effect kunt bereiken met wat we nu een pop-up boek zouden noemen. Daarmee kwamen deze paper peepshows binnen het bereik van veel lezers. De rijke historie van deze grafische juweeltjes heeft Ralph Hyde beschreven in zijn boek over de Jaqueline & Jonathan Gestetner Collectie. Gestetner, de man achter de Gestetner klein formaat offsetpersen, verzamelde tientallen vaak unieke paper peepshows die nu dankzij het boek van Ralph Hyde voor altijd bewaard worden en een inspiratie kunnen zijn voor creatieve communicatie makers.
Het boek is te bestellen via deze link.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK