Facebook’s Paper hamert laatste nagel in de doodskist van betaalde content

paperFacebook’s baas Marc Zuckerberg heeft een plan, binnen tien jaar moet Facebook uitgroeien tot een netwerk van een paar miljard actieve gebruikers. Dat vertelde hij tijdens de presentatie van zijn prachtige kwartaalcijfers  aan ademloos luisterende journalisten, experts en beleggers. Cruciaal in dit plan is niet gebruikers vinden, maar gebruikers binden en dat wil Zuckenberg doen met apps zoals Paper. Met Paper kan elke gebruiker digitale content maken, content die hij kan delen met zijn netwerk. Content ook dat alle elementen en mogelijkheden bevat die je maar kunt bedenken, een goed ontworpen gebruikersinterface afgestemd op aanraakschermen en mobiel gebruik, content die reageert op beweging en met de introductie van kunstmatige intelligentie op de stemmingen, tijd en voorkeuren van de lezer. Als je het filmpje van Paper bekijkt dan bekruipt je het gevoel dat dit de laatste nagel in de doodskist van betaalde content is. Maar het is ook een kans voor creatieve communicatiemakers die al deze mogelijkheden in kunnen zetten voor hun klanten. En Zuckerberg en zijn team zijn niet gek, er zal vast een zakelijke betaalde versie komen en in ieder geval de mogelijkheid om in Paper te adverteren, want in het tien jaren plan staat winst maken bovenaan en zolang dat creatieve en zakelijke mogelijkheden bied voor anderen is daar niks mis mee.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK