Nielsen benoemt zeven krachten voor toekomst FMCG- en retailmarkt

Nielsen heeft haar voorspellingen bekendgemaakt over de zeven drijvende krachten die de toekomst van Europa’s FMCG en retailmarkt in het komende decennium zullen bepalen. Deze toekomstgerichte onderwerpen met betrekking tot technologie en trends en van invloed zijn op de ontwikkeling van de consumptie van de  Europese consument.

Wereldwijde uitrol van 5G

De hogesnelheidsconnectiviteit van 5G zal de manier waarop mensen winkelen veranderen en een revolutie teweegbrengen in het Internet of Things voor de detailhandel. Met 5G wordt het Internet of Things eindelijk een mainstream-realiteit, waardoor eindgebruikers toegang krijgen tot meer gegevens, zonder vertraging.

Groeiende inkomenskloof Europa

In het komende decennium zal de groei van de FMCG’s tweezijdig zijn, aangezien de versnippering van de rijkdom zowel de premium- als de Value-for-Money-zijde van de categorieën en markten aanzwengelt. Hoewel dit gunstig is voor de tegenovergestelde uiteinden van het waardespectrum, zal deze verschuiving de groei in het midden blijven eroderen. Bedrijven die zich op deze uitersten richten, zullen succes boeken.

Nielsen shopping

E-commerce laat een tweede wind waaien

Naarmate het e-commerce landschap op de Europese markt volwassener wordt, verwachten we dat private label een tweede wind van groei zal gaan aanwakkeren. Met name binnen de discount retailers in Europa hebben de winkelmerken een plateau bereikt. Door het verzamelen van inzichten uit de Amerikaanse markt, maken online retailers een stap in de richting van het prioriteren van hun eigen labels boven merkartikelen.

Consumenten verschuiven van passieve consumptie naar interactieve participatie

Het volgende decennium van de consumptie zal er een zijn van interactieve participatie, waarbij de wens van de consument om bijvoorbeeld meer duurzaamheid te bereiken, zal omslaan in actie. Uit Nielsen gegevens blijkt dat 58% van de Europese consumenten bereid is hun consumptiepatroon te veranderen om duurzaamheid te ondersteunen.

customer nielsen

Gezondheid en wellness sterke bron van Europese groei

De verkoop van gezondheid- en welzijnsproducten zal een hoge vlucht nemen naarmate de Europese bevolking steeds ouder wordt, uitgedaagd door gewichtsproblemen en luchtvervuiling, evenals gevoeligheid voor bewerkte producten en ongezonde ingrediënten. In het komende decennium zullen de Europeanen “beter voor u” producten eisen en bedrijven ertoe aanzetten om op een frisse, nieuwe manier te innoveren – door nieuwe ingrediënten en nieuwe bronnen van welzijn aan te boren.

Consumenten verwachten gepersonaliseerde retail ervaring

Personalisering zal ook in de jaren ‘20 een van de belangrijkste drijfveren blijven in retail. Als zodanig zullen bedrijven moeten blijven investeren in analytics en AI-tools om nieuwe manieren te vinden om aankopen van klanten te realiseren en te stimuleren, de winstgevendheid te vergroten en de loyaliteit van klanten te vergroten, om beter te kunnen voldoen aan de snel veranderende smaken en behoeften van Europese consumenten.

Tijd zal nieuwe valuta van keuze zijn

Steeds meer handel zonder barrières in zowel de online- als de offlinewereld, zal het spel voor de detailhandel veranderen. Snelheid en gemak zullen het gedrag beïnvloeden en elke milliseconde die wordt bespaard, is winst.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK