Mcart kan ‘alles’ maken dankzij brede Mimaki UV-inkjetprinter

Mcart investeerde vorig jaar als eerste in de Mimaki UJV55-320, een 3,2 meter brede rol-naar-rol UV-inkjetprinter, geleverd door Mimaki-distributeur Dimix. De creatieve signmakers in Alblasserdam kunnen sindsdien ‘alles maken’, van textiel tot folie, en in een veel groter formaat dan voorheen. “Het is gewoon een supermachine.”

“Wij zijn creatieve signmakers”, zegt Peter Wolff, directeur/eigenaar van Mcart in Alblasserdam. Zijn vader begon ooit als reclameschilder en Peter heeft het bedrijf in 2007 zelfstandig voortgezet. Hij is een echte selfmade man, want signmaking moet je in de praktijk leren.
De focus van Mcart ligt op het printen, maar Mcart adviseert en ontwikkelt ook concepten voor reclamebureaus, architecten en kunstenaars. “Als gespecialiseerd printbedrijf zoeken wij altijd de beste oplossing, de juiste combinatie tussen creativiteit en techniek. Het gaat ons niet om de grote volumes. Voor producties op maat is men hier aan het juiste adres. Ik vind het leuk om elke dag weer het wiel uit te vinden.”

Grootformaat sign en displays
“Wij printen alles voor het interieur en verzorgen veel kantoorinrichtingsprojecten. Wij printen alles, van lampenkappen tot fotobehang. Maar ook: gevelreclame, softimage stands voor beurzen en designoplossingen voor akoestiek. En natuurlijk grootformaat sign- en displaytoepassingen. Hiervoor  heeft Mcart zelfs een aparte ruimte in haar nieuwe pand in Alblasserdam ingericht. Een van de nieuwste machines die hier draait is de Mimaki UJV55-320, een 3,2 meter brede rol-naar-rol UV-inkjetprinter .

Sublimatie versus UV
Mcart was de eerste in de Benelux die deze grootformaatprinter in gebruik nam vorig jaar. “Wij zijn heel goed in sublimatieprinten en zochten eigenlijk een nieuwe sublimatieprinter. Maar na veel tests op beide type printers, hebben wij toch voor deze UV-inkjetprinter gekozen. De prijs/kwaliteit-verhouding voor onze specifieke toepassingen – folie- en textielprinten – is prima! Wij zijn zeer tevreden over deze investering.”

Peter Wolff (Mcart) (l) en Lars Vreeke (Dimix)

Vlekkeloze ingebruikname
“Ondanks dat het de eerste installatie van dit type printer was, verliep de ingebruikname vlekkeloos”, vertelt Lars Vreeke van Mimaki-distributeur Dimix. “Dat het de eerste machine was, maakt het natuurlijk extra spannend. Vaak kom je dan bij de installatie kinderziektes tegen, maar dat was nu helemaal niet het geval.” Eén tot twee dagen installeren, hetzelfde voor opleiden en instructies en een dag profilering (van kleur en materialen) en Mcart kon productie draaien met de Mimaki UJV55-320. “Dat komt ook, omdat er heel veel kennis van UV-printen is bij Mcart. Die jongens werken al 15 jaar met Mimaki-printers en weten heel goed hoe zo’n machine in elkaar zit.”

Breder formaat
Textiel, doeken voor wandbespanning, lichtbakken (backlit signage) en spandoeken rollen met het grootste gemak van de Mimaki UJV55-320. “Voor ons is hét grote voordeel van de nieuwe printer, het 3,20 meter brede formaat”, legt Wolff uit. “Voorheen moesten wij al het printwerk groter dan 2,60 meter uitbesteden. Dat is niet prettig. Niet alleen geef je dan collegabedrijven de kans je werk/klanten af te pakken, ook deadlines halen wordt moeilijker. Je bent dan minder flexibel.
“Nu hebben wij alles zelf in de hand. Al het printwerk vanaf het formaat 2,60 meter gaat nu op de Mimaki UJV55-320. Kantoren waren vroeger bijvoorbeeld 2,40 meter hoog, tegenwoordig vaak 2,70 meter. Wandbespanningen hiervoor kunnen wij nu dus ook op deze grootformaatprinter maken. Wij kunnen nu alles maken.”

Textieloptie

“Het is gewoon een supermachine”, zegt Vreeke. Groot voordeel van UV-printen is, dat de inkt echt op het substraat ligt, waardoor de kleurkwaliteit hoog is op zowel polyesterstoffen als pvc-materiaal. Maar dat heeft als nadeel, dat de UV-inkt vaak breekt. Niet op de Mimaki UJV55-320, verzekert Vreeke. “Het materiaal is tot 170% vervormbaar, zonder dat de inkt breekt.”
Om naast folie ook textiel te bedrukken, heeft Mcart gekozen voor de textieloptie. Waar dunne stoffen problemen kunnen opleveren bij de doorvoer in een printer, zorgt een zogenoemd ‘wokkelsysteem’ op de printer ervoor, dat het materiaal strak blijft bij het op- en afrollen.”
De Mimaki UJV55-320 is ook beschikbaar in een 7-kleurenuitvoering, met lichtcyaan, lichtmagenta en wit. Drielaags printen, waarbij witte inkt wordt geprint tussen kleurlagen (kleur-wit-kleur), is bijvoorbeeld heel geschikt voor de productie van toepassingen, zoals: raamgraphics en backlit signs. Mcart heeft echter gekozen voor de 4-kleurenuitvoering. Wolff: “Wij hadden die mogelijkheid (wit-print-wit) al in huis, weliswaar in een kleiner formaat, maar dat is voldoende voor raamdecoratietoepassingen.”

Aantrekkelijke aanvulling
Sublimatieprinten en UV-inkjetprinten zijn totaal verschillende dingen. Wolff: “Je kunt niet van een UV-printer hetzelfde verwachten als van een sublimatieprinter. Je kunt ook geen sublimatieprint naast een UV-inkjetprint (in een lichtbak) hangen. Beide kwaliteiten zijn goed, maar anders. Je moet per klant die keuze maken.”
Maar de UV-inkjetprinter Mimaki UJV55-320 past uitstekend in het machinepark van een signmaker die textiel print. “Met zijn relatief lage aanschafwaarde en lagere inktprijs per m2, is het een aantrekkelijke aanvulling op sublimatieprinten”, stelt Vreeke. “En het grote voordeel is natuurlijk de breedte. Je kunt op textiel printen maar ook op twee rollen folie tegelijk. Deze printer is een alleskunner.”

 

Mimaki UJV55-320

Mimaki UJV55-320
De vorig jaar geïntroduceerde Mimaki UV-inkjetprinter UJV55-320 is een 3,2 meter brede rol-naar-rol inkjetprinter die gebruik maakt van UV-drogende inkt, die uithardt onder energiezuinige LED-array.
Geprinte sign & display graphics komen dus droog uit de printer en zijn direct klaar voor verdere verwerking, wat de productietijden aanzienlijk verkort. Met een snelheid van 110 m2 per uur in printresoluties, geldt de Mimaki UJV55-320 als een zeer betaalbare grootformaatprinter.
Meer informatie, kijk op www.mimaki.nl

Dit artikel is geschreven door Arthur Lubbers namens PRStory in opdracht van Mimaki.

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK