Manroland Sheetfed reorganiseert Duitse productie

Manroland Sheetfed GmbH, de Duitse persenbouwer, kondigt aan dat het een post-pandemisch reorganisatieplan heeft afgerond om de productieactiviteiten in de fabriek in Offenbach te stroomlijnen. 

Het bedrijf ontslaat 140 of ongeveer 15% van zijn bijna 900 Duitse werknemers, waarvan 120 indirecte werknemers. Wereldwijd heeft het bedrijf ongeveer 1.500 mensen in dienst. Directe werknemers worden grotendeels behouden, slechts 20 nemen deel aan het vrijwilligersprogramma. Het bedrijf verhoogt jaar-op-jaar de instroom van leerling-stagiaires om dit te compenseren. Het grootste gedeelte, meer dan 80%, vertrekt op vrijwillige basis, waarbij de meeste werknemers met vervroegd pensioen gaan. Twee derde zal het bedrijf eind maart verlaten, de rest voor het einde van het jaar. 

Manroland Factory Aerial

De problemen in de toeleveringsketen nemen in de hele productiesector af, maar Manroland Sheetfed produceert al zijn persen in Duitsland en heeft de gevolgen van de verstoring na de pandemie aan den lijve ondervonden. Het bedrijf heeft zijn activiteiten sinds afgelopen zomer grondig herzien en elk aspect ervan onder de loep genomen. De fabriek zegt dat de stroomlijning geen invloed zal hebben op de capaciteit om de 500 drukeenheden (ruwweg 100 persen) te bouwen die voor dit jaar zijn gepland. Ook de R&D waar Manroland bekend om staat, komt niet in het gedrang. De aangekondigde personeelsinkrimping komt grotendeels voor rekening van back-office administratie, logistiek en andere ondersteunende functies. De marktorganisatie van Manroland Sheetfed, met meer dan 40 verkoop- en servicevestigingen, blijft grotendeels buiten schot. Kleine vestigingen in Oostenrijk en Zwitserland zijn samengevoegd in de Duitse verkoop- en serviceorganisatie. 

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK