Lagere omzet, meer winst in krantenbedrijven

“Alle dagbladuitgevers tezamen behaalden in 2017 een EBITDA – Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – dus voor aftrek van belastingen, afschrijvingen en waardevermindering van ruim 20%”, dat zegt onderzoeker Piet Bakker in een artikel bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. De stijging van de winst is vooral te danken aan forse kostenbesparingen. Aan de omzetzijde is het vooral de lezer die de belangrijkste bijdrage levert, niet de adverteerder. In 2017 gaat bij de krantenuitgever ca. 20% naar hun digitale platformen, 80% gaat naar print. De totale inkomsten zijn echter nog steeds dalende. Aan kostenzijde werd o.a. 9% bespaard op productiekosten en 6% op papierkosten, ondanks stijgende prijzen op de internationale papiermarkt.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK