Interview: digitaal vriendenboekje

Vriendenboeken fotoVeel mensen zullen het vriendinnenboekje nog kennen van hun basisschooltijd. Je nam het boekje mee naar school, waarop een vriendje of vriendinnetje een pagina met vragen over jou en jullie vriendschap invulde. Als ze echt hun best deden, voegde ze er zelfs nog een foto bij van zichzelf. Er waren talloze varianten: van tuttige prinsessenboekjes tot een stoere Power Rangersversie. Het waren leuke herinneringen aan je klas of vriendengroep van dat moment. Zussen Jessica en Suzanne van der Lee starten in 2012 met Mijnvriendjesenvriendinnetjesboekje.nl, een website waar digitaal papieren versies van het vriendenboekje te bestellen zijn.

Hoe kwamen jullie op het idee om Mijnvriendjesenvriendinnetjesboekje.nl te starten?
Jessica: “Voor de verjaardag van onze oma wilden we een bijzonder cadeau geven en al gauw kwam het idee om ‘Het grote kleinkinderenboek’ te maken. We stelden een vragenlijst samen met vragen als “Wat is het lekkerste snoepje in de snoeppot?” tot “Ik ben blij dat u mijn oma bent, omdat…”. Alle antwoorden en foto’s werden naar ons opgestuurd waarna wij er een mooi boek van maakten. Het cadeau was een groot succes en vanaf dat moment speelde het idee dat we meer mensen gelukkig wilden maken met zo’n vriendenboek. Enkele jaren geleden hebben we de eerste stap gezet en zijn we begonnen met het ontwikkelen van Mijnvriendjesenvriendinnetjesboekje.nl. We hebben de website zo ontwikkeld dat we de klant zoveel mogelijk werk uit handen nemen. En wat blijkt, niet alleen onze familie, maar ook veel andere mensen, in binnen- en buitenland, hebben we inmiddels mogen verblijden met een vriendenboek!”

Hoe ervaren jullie de combinatie van digitaal en print?
“Het is de ideale combinatie. Het digitale aspect biedt als voordeel dat het vriendenboek niet meer ouderwets aan iedereen doorgegeven hoeft te worden. Iedereen vult de vragenlijst simpel in via de computer, tablet of telefoon. Door er uiteindelijk een echt boek van te maken heb je een tastbaar cadeau als resultaat, wat volgens ons meer waarde heeft dan een digitale variant.”

Welke verbeteringen of veranderingen hebben jullie in de loop van de jaren toegepast?
“We blijven verbeteren en ontwikkelen. Zowel in materialen als de gebruiksvriendelijkheid van de website. Door veel contact met onze klanten te onderhouden zijn wij altijd op de hoogte wanneer iemand ergens tegenaan loopt. Hierdoor weten wij waar verbeterpunten liggen en blijven wij verder ontwikkelen.”

Hoe verhoudt jullie aanbod zich ten opzichte van vergelijkbare aanbieders?
“Een andere mogelijkheid is om de organisatie en de opmaak van een vriendenboek zelf op je te nemen en dit vervolgens te laten drukken bij een fotoalbumprinter. Het voordeel van Mijnvriendjesenvriendinnetjesboekje.nl is dat er veel werk uit handen wordt genomen. Je hebt bovendien een handig overzicht van hoever iedereen is met het invullen van zijn of haar pagina. Je hebt keuze tussen verschillende boekstijlen waardoor er altijd iets passends tussen zit, maar je hoeft verder niet naar de opmaak om te kijken omdat onze ontwerpers deze taak op zich nemen. Ook voor speciale wensen staan wij altijd open.“

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK