Het drukkers dilemma: Print Service Provider of Content Service Provider?

printers-dilemmaDrukkers staan voor een dilemma, is hun toekomst het maken van drukwerk of moeten ze het hele proces van content creatie en distributie gaan beheersen?

Het antwoord op die vraag is belangrijk omdat daarmee bepaald wordt of ze moeten investeren in ijzer of in kennis. En of ze hun (internet) deur open moeten zetten voor alleen drukwerk klanten of zich moeten richten op de content van die klanten.

Gaat het in de toekomst om hoe content op papier komt of hoe content gemaakt en gedistribueerd wordt?

Beslissende vragen die wel snel beantwoord moeten worden om te overleven.

 

Print Service Provider

Zoals een aantal succesvolle grafische bedrijven bewijzen is er zeker plaats voor print servicebedrijven. Specialisatie in techniek of marktbenadering is het geheim van hun succes.

Specialisatie in techniek vind je in de toepassing van superformaat meerkleuren offset waar geautomatiseerde productie en nieuwe technieken zoals LED-UV droging snelle levertijden, lage prijzen en hoge afdrukkwaliteit garanderen. Technische specialisatie is ook succesvol in disrupting afdruktechnieken zoals inkjet voor labels, verpakkingen en boekdruk. Maar deze specialisatie is kapitaalsintensief en vraagt een goed geolied verkoopapparaat dat voldoende orders genereert om een optimale bezettingsgraad te bereiken.
BB150923 webtoprint1Web2Print is als marktbenadering succesvol, zoals bewezen wordt door internetdrukkers.
Voorwaarde voor succes is hier het automatiseren van het hele proces, van klant verwerven tot orderafhandeling. Drukkers die dit ambiëren of uit willen breiden kunnen kiezen uit een veelvoud van oplossingen. Van het zelf met standaardsoftware opzetten van een systeem tot de aanschaf van complete pakketten die elke stap van offerte, order, productie, verzending tot facturatie regelen.
Een nieuwe oplossing is om gebruik te maken van een print service provider die al die mogelijkheden aanbiedt als een Software As A Service dienst zoals DrukZo. Investeringen zijn hierbij nihil, de kosten zitten verdisconteerd in elke opdracht die naar keuze zelf of via de print service provider verwerkt kan worden.

 

Content Service Provider

solnhofer-steenBeheers je de content dan beheers je de (druk)opdracht. Tijdschrift- en krantendrukkers/uitgevers bewijzen al sinds de uitvinding van de drukkunst dat deze stelling klopt. In onze digitale eeuw zijn daar wel een paar uitdagingen bij gekomen zoals faillissementen in deze twee bedrijfstakken bewijzen.

De tijd dat het bezit van de solnhofer steen je eigenaar maakte van de content is voorbij. Het internet heeft de overdracht van content wereldwijd en simpel gemaakt. Wil je content beheersen dan horen digitale publicatie technieken zoals apps, online lezen en social media publishing in je servicepakket te zitten.
Beheersing van content begint bij de creatie van tekst en beeld. Ook dat is met het internet en computers met de juiste software een stuk eenvoudiger geworden. De opkomst van zelfuitgevers in de boekenmarkt die gebruik maken van services zoals Lulu en Amazon voor de productie van hun pennenvruchten heeft de laatste jaren een gigantische vlucht genomen. Ook voor tijdschriften zijn er voor zelfuitgevers dit soort oplossingen, zoals bijvoorbeeld Blurb en MagCloud.
Een content service provider zonder distributie-apparaat kan tegen deze specialisten moeilijk opboksen. Voor de zakelijke markt liggen er wel kansen voor een content service provider. Hier kan met (ingehuurde) copywriters, ontwerpers en vormgevers een compleet pakket aangeboden worden. Behalve de hoge omloopsnelheid en de lagere kosten is het voordeel voor de klant een voor elk medium gegarandeerde kwaliteit. Een content service provider die het hele proces beheerst kan er voor zorgen dat de resolutie van beelden, de opmaak en de gebruikers interface afgestemd is op het medium of dat nu print, online, app of social media publicatie is.
content-service-providerInvestering voor een content service provider zit vooral in kennis. Dat hoeft niet in detail te zijn omdat veel diensten ingekocht kunnen worden. Gebaseerd op prepress kennis en software zoals de Adobe Publishing Suite kom je al een heel eind. Via het web en informatiebronnen zoals Blokboek.com kunnen trends en toepassingen gevolgd worden. Je zult verbaasd staan van de hoeveelheid simpele en betaalbare oplossingen om van Print First te gaan naar Content First.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK