Het boek wordt plat

Leon Verkerk (l) en Ricoh Balhari

POD boekenproducent Foprico, gaat innovatieve layflat boeken maken. Het bedrijf heeft hiervoor een samenwerking gesloten met VBG Media, distributeur van Mazina Media. Waarom innovatief? Mazina Media is papier met een gepatenteerde methode om vlakliggende boeken te maken, op traditionele apparatuur. De samenwerkende partijen openen hiermee een nieuwe markt. Het vlakliggende boek komt hiermee voor veel meer consumenten binnen bereik. Daarnaast worden deze layflat boeken sneller geleverd door de revolutionaire gepatenteerde productie met het papier van Mazina Media.

“Er is een trend naar layflat boeken,” zegt Leon Verkerk van VBG Media distributeur van Mazina Media. “Met dit papier zijn layflat boeken eenvoudig te maken, zonder extra investeringen in bindapparatuur. Mazina Media vervangt het huidige papier in de printer en doorloopt het gewone proces van het maken van een boek. Het eindresultaat is vanwege dit papier perfect vlakliggend en gelijkwaardig aan boeken met een page spread. Dit maakt dat de drempel, om een platliggend boek met doorlopende fotospreads te produceren, lager is geworden. Klanten hoeven met minder geen genoegen te nemen.” Dat een fotoboek platliggend mooier oogt, dat is inmiddels algemeen bekend. Er zijn nu hele andere partijen die gebruik maken van het revolutionaire papier van Mazina Media. Zo is er een bedrijf dat online on demand bladmuziek aanbiedt. Een platliggende partituur is welhaast noodzaak en daarmee zijn muziekbladen, die zichzelf omslaan, verleden tijd. Ook bedrijfs- en projectpresentaties komen in vlakliggende boeken veel beter uit de verf.

Foprico is een producent van boeken voor heel veel merken, zoals onder meer Fotoalbum.nl. Het printbedrijf in De Lier is één van de snelst groeiende book on demand productiebedrijven in Nederland, waar duizenden boeken per dag het pand verlaten.
Ricoh Balhari is Managing Director van Foprico: “Wij zijn de productie en fulfilment partij achter heel veel online aanbieders van on demand boeken. Daarbij gaat het om fotoboeken en/of partijen die selfpublishing aanbieden. We zijn meer een IT-bedrijf met een eigen productie. Bij alles wat we doen geven we realtime de status van de productie door aan onze klanten.”

De techniek van Mazina Media maakt het ook mogelijk dat klanten op het laatste moment een keuze kunnen maken of ze het boek platliggend willen hebben of conventioneel gebonden. Deze upgrade is dan een aantrekkelijke extra keuze, wat weer aantrekkelijk is voor de online aanbieders van hardcover boeken.
Mazina Media is hierin uniek. Er is geen andere methode waarmee dit kan.
Leon Verkerk: “Klanten willen relevante upsell mogelijkheden. Online fotoboeken leveranciers, bieden de boeken standaard aan voor een scherpe instapprijs, waarna de klant de mogelijkheid krijgt extra opties te bestellen. Nu is layflat een van de keuze opties, en daarmee wordt het vlakke boek voor velen bereikbaar. Sterker nog, er zullen bedrijven zijn die de stap zetten om standaard een layflat fotoboek aan te bieden.”

Een bijkomend maar niet onbelangrijk voordeel is, dat de levertijd van boeken korter wordt. Mazina Media kan geniet worden, waardoor het boekblok geen droogtijd meer nodig heeft, terwijl conventioneel gebonden boeken met PUR 24 uur moeten drogen. Dit heeft als grote voordeel, dat een (foto)boek met Mazina Media papier in principe binnen een dag de productie kan verlaten.

Mazina Media wordt in de Benelux en Duitsland gedistribueerd door VBG Media van Leon Verkerk.

Leon Verkerk heeft modellen en informatie beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over het maken van platliggende (foto)boeken, zonder te hoeven investeren in kostbare apparatuur. Mail hem voor een demo of model: leon.verkerk@vbgmedia.com.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK