Column: Drupa vanaf de beursvloer

IMG_0323Als enige uitgever had Blokboek.com onder de naam Creative Communication News Network een eigen stand op drupa. Een grote stap voor een kleine uitgeverij, maar met een missie.

“Dat komt zeker omdat jullie geen gedrukte bladen hebben, dat je hier staat,” zegt de marketingmanager van Heidelberg, “je moet tenslotte wat laten zien”.

Leuk gevonden maar dat was niet de reden om op deze marathon beurs te gaan staan. Toen we anderhalf jaar geleden besloten ook in het Engels uit te komen ontstond al snel de gedachte dat we dan eigenlijk op de grootste vakbeurs ter wereld een standje zouden moeten nemen. Best een investering maar als je gelooft in de richting die je hebt ingeslagen dan lijkt het de juiste zet. Tenslotte is iedereen op de beurs die Nederlands of Engels spreekt een potentiële klant; als lezer of als adverteerder.

Juist dat is voor iemand met een beetje commercieel bloed een gekmakende gedachte. Het duurt even, maar dan zegt wel iemand tegen je dat het niet mogelijk is alle 300.000 bezoekers te woord te staan. Ook blijkt de combinatie standbezetting en stukjes tikken een moeilijke. Ik heb het gevoel dat ik alle momenten mis en ik zie alleen maar mensen langs mijn stand vliegen, die kennelijk een afspraak hebben op een andere stand.

Net toen het gevoel begon te groeien op de eerste dag dat we wel een hele grote vergissing hebben begaan en dat we nog 10 dagen moeten, komen er spontaan mensen de stand in die zaken willen doen of onze nieuwsbrief willen lezen. Dat is de gehele beursperiode zo door gegaan.

Op een beurs als deze kun je iedereen ontmoeten die er iets toe doet en dat is dan ook gebeurd. Als je er 11 dagen staat is daarvoor alle tijd.

Ondertussen werd onze berichtgeving op de extra drupa nieuwspagina en de speciale drupa nieuwsbrieven, in twee talen, geheel vanachter de geraniums in Spanje verzorgd. Door deze constructie waren we ook nog eens de snelste met het nieuws en stond bijvoorbeeld het bericht dat drupa weer vier jaarlijks is, vijf minuten na de aankondiging online. Dit bleek een uitstekende oplossing omdat journalistiek en standbemanning niet te combineren is.

Waar we mee naar huis gaan is heel veel leads, orders en veel nieuwe lezers. Het neveneffect blijkt onze grootste winst. We hebben laten zien wat we kunnen en we hebben getoond dat we bereid zijn te investeren in de industrie waar we over schrijven. Blokboek.com staat op de kaart en wordt door iedereen die er iets toe doet uiterst serieus genomen. Dat neem je mee van 11 prachtige maar hele vermoeiende dagen.

 

Marco den Engelsman

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Beate den Engelsman

Accuracy, precision and organisational talent characterise Beate. She is not only the administrative heart, but also our beloved editor-in-chief. Her creativity helps her in finding and writing articles for Blokboek.com. Owner of boekbol.nl, scrapbol.nl and fotobol.nl

3 reacties

  1. Jolanda Jolanda op 10/06/2016 om 14:37

    Jij ook bedankt Rob, super werk gedaan met de stukjes en nieuwsbrieven thuis!  2. Jolanda Jolanda op 10/06/2016 om 14:37

    Leuk en goed stuk!  3. Avatar Rob van den Braak op 10/06/2016 om 14:30

    Wat kan ik er vanachter de geraniums van zeggen, dankzij Marco, Beate, Jolanda en Arthur was ik er toch een beetje bij. Dank daarvoor, dank ook aan onze lezers en adverteerders voor alle complimenten over onze berichtgeving en het Blokboek Magazine.Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. Ook het #BOPE (Benelux Online Print Event), welke gepland stond voor 23 april is afgezegd.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK