Bron minder relevant bij nieuws via sociale media

Als mensen via Google of Facebook nieuwsberichten lezen, herinneren ze zich later vaak niet van welk medium dat bericht was.

Die conclusie trekt het Reuters Institute uit een onderzoek onder ruim 1.600 Britse volwassenen.

De onderzoekers hielden met tracking-techniek bij welke nieuwsverhalen zij lazen. Van de mensen die het nieuws via sociale media hadden gevonden, wist 47 procent de bron nog. Bij de groep die een zoekmachine had gebruikt was dit 37 procent.

Dit terwijl de namen van de tussenpartijen – Google, Facebook, Twitter – vaak wél werden onthouden. Bij de eerste groep (sociale media) wist na twee dagen 67 procent nog waar ze het nieuwtje opgepikt hadden. Bij de zoekmachinegroep was dit 57 procent. Het onderzoeksrapport heeft dan ook de toepasselijke naam ‘I Saw the News on Facebook’ gekregen.

Online nieuwsmedia worden steeds vaker bezocht via wat de onderzoekers ‘zijdeuren’ noemen. Het rechtstreekse bezoek is nog maar een derde van het totaal. Deze bezoekers bleken het nieuws veel vaker onthouden te hebben: 81 procent.

In het onderzoeksrapport wordt verder onder meer ingegaan op de vraag: via welke platformen mensen de bron beter onthouden dan andere. Een pdf is hier te downloaden.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK