Agfa met fraaie cijfers eerste kwartaal 2022

Agfa zegt goede eerste kwartaalcijfers te hebben behaald, maar zegt daar wel bij dat de inflatie een enorme invloed heeft gehad.

De totale omzet steeg in de drie maanden tot 31 maart met 7,2% tot € 424 miljoen, terwijl de aangepaste EBITDA met 22,2% steeg tot € 19 miljoen.

De omzet van Offset Solutions, nog steeds Agfa’s grootste divisie, groeide met 11,6% tot 189 miljoen euro, terwijl de aangepaste EBITDA bijna verviervoudigde tot 7,9 miljoen euro.

Agfa zei dat de omzetstijging het gevolg was van ‘succesvolle prijsverhogingen, die doorgevoerd werden om de inflatie van de grondstof-, verpakkings- en vrachtkosten aan te pakken’.

Agfa herziet het businessmodel en de toekomstige opties voor de eenheid Offset Solutions en zei dat de plannen om er een zelfstandige juridische entiteit van te maken ‘volgens plan verlopen’.

In de Digital Print & Chemicals afdeling, die Agfa’s inkjetactiviteiten omvat, steeg de omzet met 9,1% tot
79 miljoen euro, maar de aangepaste EBITDA daalde van 5,2 miljoen euro tot 4,1 miljoen euro.

Prijsverhogingen werden doorgevoerd in bijna alle business areas om de stijgende grondstof-, verpakkings-, energie- en vrachtkosten aan te pakken. De volledige impact van deze prijsverhogingen zal zichtbaar worden in de tweede helft van het jaar. Verdere prijsverhogingen zullen in de nabije toekomst meegedeeld worden.

Verklaring door Agfa’s CEO Pascal Juéry

Pascal Juéry Agfa
Agfa’s CEO Pascal Juéry

Agfa’s CEO Pascal Juéry zei dat alle inputkosten van de groep – grondstoffen, energie, verpakking, transport en lonen – ‘materieel blijven stijgen’ en dat de verstoringen van de toeleveringsketen een grote impact hebben op Agfa’s activiteiten.

“We leven in een tijd van buitengewone inflatie, geopolitieke onzekerheden en in het bijzonder het conflict Rusland-Oekraïne, ongeziene volatiliteit in onze bevoorradingsketens en aanhoudende Covid-effecten, vooral in China. In deze complexe inflatoire context zijn we in staat om de marges op peil te houden door prijs- en kostenbeheersingsacties. Gedreven door de sterke prestaties van de divisie Offset Solutions, hebben we onze recurrente EBITDA aanzienlijk verbeterd, wat aantoont dat onze prijsstrategie en strikt kostenbeheer hun vruchten afwerpen.”

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK