Nieuwe tientje beter beveiligd

tientjeVandaag maakt de Europese Centrale Bank (ECB) officieel bekend dat er vanaf september een nieuw biljet van 10 euro in omloop komt. Nadat vorig het nieuwe biljet van 5 euro in de omloop kwam, is nu het tientje aan de beurt. De komende jaren worden alle eurobiljetten vervangen. De nieuwe biljetten zijn voorzien van extra beveiligingsmaatregelen om vervalsingen te voorkomen.
Het nieuwe 10 eurobiljet lijkt op ‘oude’ tientje dat in 2002 is ingevoerd, maar het bevat meer beveiligingskenmerken. Zo is aan het nieuwe biljet een portret van Europa (een vrouwelijke figuur uit de Griekse mythologie) aan het hologram en het watermerk toegevoegd. Een smaragdgroen nummer op het biljet verandert daarnaast bij beweging van kleur (verschiet naar donkerblauw). Dit maakt dat de biljetten moeilijker na te maken zijn. Bovendien krijgt al het nieuwe papiergeld een extra coating die ervoor moet zorgen dat de biljetten langer meegaan.
Om die reden overweegt de Bank of England zelfs om over te stappen op polymeren bankbiljetten; deze zouden 2,5 keer langer meegaan dan papieren biljetten.

Gelddrukker Joh. Enschedé heeft de order voor het nieuwe Nederlandse tientje binnengesleept. De drukkerij verloor eerder haar klant De Nederlandsche Bank aan Duitsland en Groot-Brittannië. Nu hebben zij voor 2014 weer de aanbesteding voor het drukken van een eurobiljet gewonnen, in een oplage van 450 miljoen tientjes. Het is een welkome opsteker voor Koninklijke Joh. Enschedé . Het bedrijf is vorige week op de valreep gered dankzij de overname door een investeringsmaatschappij.

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

1 reactie

  1. Jan op 06/01/2015 om 09:30

    “Vanaf september” betekent in dit geval: vanaf september 2014. De nieuwe biljetten zijn dus al een tijdje in omloop.



Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK