UWV perspectief dalende grafische arbeidsmarkt

ZOETERMEER - In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni presenteren de verschillende politieke partijen hun verkiezingsprogramma, waarbij rekening wordt gehouden met forse ingrepen. Het kabinet heeft vorig jaar ambtenaren gevraagd te zoeken naar mogelijkheden om structureel 35 miljard euro te bezuinigen. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUTHet UWV schetst een weinig rooskleurig plaatje van de grafische industrie. In hun  recente publicatie over de grafische arbeidsmarkt, stellen zij dat de werkgelegenheid de afgelopen tien jaar sterk afgenomen is. Ze benoemen echter gelukkig ook nog kansen voor mensen in de sector, met name op het technologische vlak.

Het slechte nieuws liegt er niet om: van de 45.000 banen in 2004 zijn er in 2014 nog 24.000 over. Dit komt onder meer door de toenemende digitalisering en ICT gebruik, waardoor er minder vraag is naar drukwerk. De economische crisis heeft deze ontwikkeling verder versneld. Het aantal vacatures is tijdens de crisis sterk gedaald, maar herstelt zich wel in 2015.

Er zijn wel kansen voor de sector bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten op het gebied van drukwerk, media, communicatie en marketing. Samenwerking met andere bedrijven (die elkaar aanvullen) kan ook perspectief bieden aan grafische bedrijven. Bovendien liggen er kansen op het gebied van andere functies: er is meer vraag naar grafisch ontwerpers en drukkers die meer technisch en commercieel onderlegd zijn.

Als gevolg van de krimp, zijn er logischerwijs ook minder opleidingen die aangeboden worden op het gebied van printmedia. Toch levert deze vermindering van het onderwijs paradoxaal genoeg op termijn een probleem op: de veelal oudere vakmensen gaan met pensioen en zullen wel vervangen moeten worden.

Lees het uitgebreide rapport over de grafische arbeidsmarkt bij UWV.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK