Kleinformaat offset op drupa 1972 versus kleinformaat digitaal op drupa 2016

In 1972 zag ik op mijn 2e Drupa de doorbraak van kleinformaat offset.

Roland-Favorit-RF-01In tegenstelling tot tafeloffset en duplicators konden nu persen zoals de Heidelberg GTO (Grosser Tiegel Offset, de opvolger van de beroemde Heidelberg Degel Automaat), de Nebiole Invicta en de MAN Roland Favoriet RF afdrukken maken die niet onderdeden voor midden- en grootformaat offsetpersen.

Volvlakken en vierkleuren drukwerk konden, zoals ik, net klaar met mijn leermeestergezel opleiding en omscholing tot offsetdrukker, nu ook op kleinformaat efficient en snel gemaakt worden. Kleinformaat gaf offset de duw in de rug om de druktechniek voor het komende decennium te worden.

Die ontwikkeling werd mogelijk gemaakt door snelle veranderingen in de pre-press. Gepresensibiliseerde metalen offsetplaten, automatische verticale reprocamera’s en contactkasten met verschillende lichtbronnen zorgden ervoor dat het maken van een perfecte offsetplaat een stuk eenvoudiger werd. Agfa Copyproof reprocameraVeel eenvoudiger dan de omslachtige productie van tri-metaal platen gebruikt in groot offset en zeker eenvoudiger dan het werken met donkere kamer vullende superformaat reprocamera’s. Materialen zoals de Copyproof serie van Agfa, waarmee snel een scherpe afdruk voor het maken van een papiermontage gemaakt kon worden, en de auto-reversal film van Kodak waarmee een onleesbaar positief, nodig voor het maken van een offsetplaat, een fluitje van een cent werd, openden nieuwe markten voor handelsdrukkers die kleinformaat offsetdrukwerk wilden maken. Kleinformaat offset was ook de perfecte oplossing voor zwart/wit boekdrukkers die nu boekomslagen met steunkleuren of zelfs in full colour konden maken.
Die nieuwe generatie offset persen waren niet alleen compacter en eenvoudiger te bedienen, maar hadden als voordeel dat snel van papiersoort en -formaat gewisseld kon worden. Voor de snel groeiende markt van visitekaartjes, briefpapier en flyers, die toen nog folders heten, een extra argument dat verklaarde waarom drukkers in 1972 massaal in deze persen investeerden.

 

Kleinformaat digitaal op Drupa 2016

Ongetwijfeld zullen de productie inkjet giganten van HP, Canon, Delphax en Landa op Drupa 2016 de aandacht van alle bezoekers trekken. Drupa is dan ook een ideale gelegenheid om deze drukgiganten in werking te zien. Maar voor menig grafisch bedrijf is de trend naar kleinformaat digitaal veel belangrijker. Kleinformaat digitale drukpersen van Screen, Fujifilm, Xerox, Canon en Kodak zijn niet alleen, net zoals in 1972 kleinformaat offset, toepasbaar voor een groot aantal drukwerkopdrachten, maar vragen ook een lagere investering terwijl ze toch de voordelen van digitaal drukken, toepassing van variabele data en economische verwerking van kleine oplagen, mogelijk maken.

Interessante productintroducties op Drupa 2016 zijn de nieuwe Kodak Nexpress met LED waterbased inkten en wat Screen en Fujifilm met de nieuwe serie Jetpresses zal laten zien. Xerox Rialto 900 Inkjet PressVoor bedrijven die een grotere productiecapaciteit nodig hebben is een demonstratie van de Xerox Rialto een aanrader. Deze smallebaan digitale rotatiepers lijkt de oplossing voor bedrijven die tussen 1,5 en 5 miljoen afdrukken per jaar willen gaan maken.

Het is niet allemaal inkjet wat op kleinformaat de klok slaat. Vergeet niet dat tonersystemen ook een evolutie doormaken. Met superfijne toners voor scherpere afdrukken en betere kleurweergave kan een tonerprinter een goed alternatief zijn voor formaten tot A3+. Marktleiders als Xerox, Konica Minolta en Canon zullen op Drupa laten zien dat toner printing nog lang niet dood is.

Afwerking een sleutelfactor voor succes

Hand in hand met de ontwikkeling van kleinformaat digitaal gaat de ontwikkeling van afwerking van kleinformaat drukwerk. Want wat heb je aan een supersnelle afdruktechniek als je nog dagen op het eindproduct moet wachten? Voor veel opdrachten is het online afwerken de ideale oplossing. Of het nu gaat om brochures, boeken of het simpel vouwen van een flyer, bedrijven als Muller Martini, Hunkeler, Watkins, CP Bourg, Horizon en Duplo leveren daar complete productielijnen voor.

Plockmatic_4000 De groeimarkt voor direct mail wordt bediend door specialisten zoals Pitney Bowes en Plockmatic, zij bieden in samenwerking met digitale printer fabrikanten oplossingen aan die het maken van een verzendklare mailing automatiseren.

Niet altijd is inline finishing de beste afwerkingsoplossing. Als er veel verschillende afwerkingsmethoden nodig zijn of als de afwerking de capaciteit van de printer nadelig beïnvloedt, dan is offline of near-line afwerking een betere oplossing. Op Drupa 2016 zullen veel bedrijven laten zien dat, dankzij het Portable Job Format, ook voor deze twee oplossingen automatisering geen probleem is.
Deze digitale orderzak zal ook in het DIP paviljoen een centrale rol spelen. In het DIP vind je niet alleen praktische toepassingen, maar ook workshops en presentaties van experts op dit gebied. Automatisering van de afwerking is, zoals je daar kunt zien, een sleutelfactor voor succes in digitaal drukken.


Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK