The making of the Blokboek Magazine

Hoe maak je van web-content een responsive online-magazine geschikt voor elk computer platform?

Blokboek.com Magazine Drupa 2016 NLDat was de uitdaging die we hadden toen we besloten een digitaal Magazine voor de drupa beurs te maken. De wereldwijde zoektocht naar een simpele en betaalbare oplossing leidde naar een Nederlandse software ontwikkelaar, Instant Magazine. Instant Magazine is een Software As A Service oplossing. Niet alleen hoefden we dankzij die SAAS oplossing geen software te kopen of te installeren, ook het maken van backup’s en het met meerdere mensen aan een magazine werken zijn standaardfuncties van deze slimme oplossing.

 

Een vliegende start

Schermafbeelding 2016-06-21 om 09.20.29Met Instant Magazine heb je een vliegende start. Je selecteert in de uitgebreide voorbeelden-gallerij een paginastructuur die je aanstaat en je kunt aan de slag. Alles is zeer intuïtief en vanzelfsprekend. Mocht je toch hulp nodig hebben dan wordt je snel geholpen door de snelle online helpdesk. Zo creëer je in een mum van tijd een eigen unieke magazine.

Als je net als wij een gezonde weerstand hebt tegen het lezen van handleidingen dan ben je bij Instant Magazine aan het goede adres. Een handleiding is er niet, wel zijn er leerzame en informatieve filmpjes die alle onderwerpen van vormgeving tot publicatie en het maken van analyserapporten na publicatie behandelen. Die worden ondersteund door een beknopte en makkelijk te lezen online support tab.

Dat betekende dat we binnen een dag al een Blokboek Magazine hadden. Niet helemaal eerlijk misschien want we konden beginnen met de Blokboek.com content die we al hadden in WordPress, het content management systeem dat we voor onze sites gebruiken. En we hebben al een paar jaar ervaring met het maken van tijdschriften.

Toch is het prettig om binnen een paar dagen al een redelijk compleet magazine te hebben dat je in een preview mode aan redacteuren en sponsors kunt laten zien.

 

Optimaliseren zonder problemen

Continu kun je in de live preview jouw vorderingen bijhouden, zodat je ook snel aanpassingen kunt doen. Zo zie je onmiddelijk of een afbeelding qua resolutie, uitsnede of kleurweergave wel geschikt is voor een digitale publicatie. Ook het splitsen van content in hapklare brokken, het creërenvan tussenkoppen, plaatsen van witregels en nieuwe alinea´s is daarmee erg eenvoudig en vraagt geen programmeerervaring.

 

HTML 5 voor- en nadelen

Instant Magazine publicaties zijn gemaakt in HTML 5 met als grootste voordeel dat een magazine op alle bekende webbrowsers en op alle mobiele en desktop devices optimaal wordt weergegeven.

Een nadeel is dat het niet eenvoudig is om een PDF met volledige functionaliteit te maken. Je kunt wel per device en browser een complete HTML versie maken zodat je ook zonder internetverbinding een publicatie kunt bekijken. Instant Magazine maak het wel mogelijk om jouw magazine ook offline beschikbaar te maken en delen kan via de share knop.

 

Web naar print

Eversify PlaatjeEen HTML 5 oplossing zoals Instant Magazine is standaard niet geschikt om pagina’s voor een gedrukte uitgave te maken. De print-optie stript alle opmaakdata en geeft je wel een compacte weergave. Maar de opmaak, de navigatie en zoekmogelijkheden ontbreken. Ook het gebruik van de noodzakelijk hoge resolutie beelden voor print is door beperking van de file-omvang niet mogelijk. Vervanging van beelden voor een print uitgave is dan ook een, wel te automatiseren, noodzaak.

De enige oplossing is om een magazine op te maken in opmaakprogramma’s als Adobe InDesign of Quark Xpress. Van die pagina’s maak je dan een pdf en je gebruikt dan services als Instant Magazine om het magazine online te publiceren. Voor grafische bedrijven die over deze programma’s en de noodzakelijke kennis beschikken is dan Agfa Eversify een meer voor de hand liggende oplossing. Daarmee kun je in een paar klikken van voor print opgemaakte pagina’s een app of online publicatie maken.

 

Interesse in Instant Magazine?

Neem contact op met Erwin@instantmagazine.com of bel naar 020-3032822.

Of begin een Gratis Trial voor 30 dagen!

 

Conclusie

Voor Blokboek.com is Instant Magazine een perfecte oplossing om snel en tegen lage kosten een online magazine te maken. De ondersteuning, beschikbaar in het Nederlands en Engels, is perfect, de leercurve zeer kort en het resultaat is, zoals vele lezers ons meldden, ‘een prachtig magazine’ dat op elke computer, smartphone en tablet optimaal weergeven wordt. Een aanrader dus. Via deze link kun je het resultaat van onze inspanningen bekijken.

 

Op naar het volgende Blokboek Magazine

Gebaseerd op de overweldigende belangstelling zullen we doorgaan met het maken van meer Blokboek Magazines.

Arkitex_Eversify_receivers_groupshot_tcm601-123199Zo komen we in het najaar met een special over Multi Channel Publishing. Alle aspecten van online en print publishing zullen daar in behandeld worden met onderwerpen zoals:  van web to print versus print to web, welke gereedschappen zijn er beschikbaar en welk ondernemersmodel is het meest succesvol.

  • Belangstelling voor deze special als lezer? Volg dan de aankondiging op Blokboek.com of abonneer hier je op onze nieuwsbrief dan krijg je een mail als het nieuwe nummer beschikbaar is.
  • Belangstelling om content aan te leveren voor de Multi Channel Publishing special? Stuur een mail naar rob@blokboek.com.
  • Belangstelling om te adverteren in de special? Stuur een mail naar marco@blokboek.com.
  • Geïnteresseerd om mee te werken aan een gedrukte of geprinte versie van het Blokboek Magazine. Stuur een mail naar rob@blokboek.com.

 


 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK