Jannemiek Douma: Wat is witprint in vier stappen

De term witprint zorgt nog steeds voor verwarring. In dit artikel leggen we je in 4 overzichtelijke stappen uit wat witprint exáct is. Plús, we delen twee veelgemaakte fouten die je gemakkelijk kunt voorkomen.

Zelfs bij Probo op de werkvloer krijg je soms verschillende antwoorden op de vraag: Wat is witprint nou eigenlijk precies? We hebben al onze experts bij elkaar gezet om voor eens en altijd af te rekenen met die onduidelijkheid.

Witprint: Clearview met zandstraaleffect

Stap 1: Wat is witprint?

Allereerst de belangrijkste vraag: wat is witprint?

De definitie van witprint = een printtechniek waarbij zowel full color als ook witte inkt wordt toegepast óf alleen witte inkt

Dat klinkt niet al te ingewikkeld. Pas een laag wit toe ónder of óver een laag full color óf tussen 2 lagen full color in. Met wit versterk je de dekking en de kleurkracht van full color op transparante materialen. Hoe lager de hoeveelheid witte inkt, hoe doorschijnender/doorzichtiger het effect van jouw print. Hoe hoger de densiteit, hoe krachtiger en dekkender de kleuren.

De combinatie van lagen full color en wit op transparante materialen levert bijzondere effecten op. Welke dat zijn vertellen we je in de volgende stap.

Witprint: Full color met wit

Stap 2: Welke effecten zijn met witprint mogelijk?

Zoals gezegd kun je door te variëren met de hoeveelheid witte inkt in combinatie met full color de mooiste effecten creëren. We stellen de vijf bekendste aan je voor:

Full color met wit

In dit geval pas je wit toe ónder of óver een full color printlaag. Zo laat je een full color print beter uitkomen op een transparante/glasheldere ondergrond óf op een gekleurde/donkere ondergrond. Plak je jouw print bijvoorbeeld aan de binnenzijde van een glaswand, zodat deze van buitenaf leesbaar moet zijn? Dan printen we de witte inkt óver de full color printlaag. Een laag percentage witte inkt zorgt voor een doorschijnend en/of doorzichtig effect van jouw print. Met een hoge densiteit creëer je krachtiger, dekkende kleuren.

Zandstraal/privacy effect

Wil je een gematigd doorzicht creëren mét natuurlijke lichtinval? En daarnaast het effect van zandstraalfolie benaderen? Dat kan door een combinatie van 25% witte inkt met 25% zwarte toe te voegen ónder of óver een full color print. Op deze manier blijven vormen en/of silhouetten zichtbaar zónder dat je privacy verliest.

Day & Night

Om dit effect te bereiken print je een laag witte inkt tússen twee lagen full color. Dankzij een speciale laagopbouw geef je verlichte toepassingen de perfecte uitstraling, zowel overdag als ’s nachts. Overdag zorgt de witte tussenlaag ervoor dat de bovenste printlaag niet te donker wordt. ’s Nachts – met verlichting – versterkt de achterste printlaag de voorste printlaag juist. Zo is de print altijd goed verzadigd én prima zichtbaar.

One Way Vision

Wie kent het niet: one way vision folie, ook wel gaatjesfolie genoemd. Op het raam van een gebouw of voertuig vermindert het de inkijk van buiten, terwijl het zicht van binnen behouden blijft. Hoe wij dit effect printen? Door twee lagen full color inkt met daartússen 200% witte inkt – inclusief transparante uitsparingen in de vorm van een stippenpatroon – aan te brengen op clearview.

Bestellen doe je meestal in spiegelbeeld: zo is de folie aan de binnenzijde van een raam te plakken met het beeld naar buiten. Hierdoor is de levensduur langer, het monteren eenvoudiger (met name bij hoge gebouwen) en het is vandalisme-proof. Let op: met standaard one way vision folie is dit níet mogelijk!

Dubbelzijdig

Met een dubbelzijdige print bedoelen we 2 lagen full color met daartússen een dubbele laag witte inkt. Het beeld is dekkend, maar níet blockout. Én het beeld aan de achterzijde is in spiegelbeeld. Mooi voor grafische ontwerpen, minder geschikt voor teksten en logo’s.

 

Stap 3: Hoe pas ik witprint toe in mijn ontwerp?

Klinkt mooi allemaal, de effecten die je met witprint kunt realiseren. Maar hoe pas je het toe? Daarvoor moet je weten dat standaard printers de full color inkten Cyaan, Magenta, Geel en Zwart (oftewel: CMYK) gebruiken. Dankzij witprint is het ook mogelijk om witte inkt toe te voegen aan jouw designs.

Wil je bepaalde objecten in jouw ontwerp van witprint voorzien? Óf variëren met de densiteit? Kies dan ‘wit aangegeven met steunkleur’. Maak een steunkleur aan met de naam White en pas deze toe in jouw ontwerp. Tip: Importeer onze staalbibliotheek (in Illustrator) om snel de juiste steunkleur te selecteren.

Een bestand helemaal opvullen met witte inkt? Kies dan tijdens het bestellen ‘volledig opvullen met wit’. Zo wordt jouw volledige print automatisch voorzien van een witlaag.

 

Stap 4: Hoe weet ik zeker dat mijn ontwerp goed uit de printer rolt?

Tenslotte, hoe rolt jouw ontwerp mét de juiste witprint uit de printer? Na ‘wat is witprint’ de meest gestelde vraag én de grootste angst van vormgevers!
Vrees niet: in onze webshop leiden we je zo logisch mogelijk door alle stappen in het bestelproces heen.

  • Regel één: stel eerst de laagopbouw vast. Wil je wit óver, ónder of tússen lagen full color?
  • Kies vervolgens hóe je wit wilt toepassen. Zoals verteld in de vorige stap, dien je bij ‘wit aangegeven met steunkleur white’ het ontwerp grondig te controleren.
  • Met ‘voorvertoning overdruk*’ check je vervolgens welke lagen óverof ónder elkaar worden geprint. Dit kun je ook doen in het uitvoervoorbeeld van Acrobat. Zie je de full color laag en wit níet door elkaar heen schijnen? En was dat wel de bedoeling? Dan is overdruk wellicht niet juist toegepast.

*Overdruk = Een nieuwe kleur over de onderliggende kleur heen drukken. Bij overdruk worden die lagen met elkaar gemengd. Hierdoor is niet alleen de bovenste laag zichtbaar, maar ook de laag die daaronder ligt. Zonder overdruk zou alleen de bovenste laag zichtbaar zijn.

 

Tips bij het bestellen van folies met witprint

Tenslotte delen we nog drie tips voor het beste resultaat en om fouten of teleurstelling te voorkomen.

  • Kies je er bijvoorbeeld voor om raamstickers aan de binnenzijde van het raam te plakken die van buitenaf zichtbaar moeten zijn. Vergeet dan niet het bestand gespiegeld aan te leveren of jouw afbeelding alsnog te spiegelen in de Upload, voordat je jouw bestelling plaatst.
  • Kies je voor ‘wit aangeven in ontwerp’ dan dien je een steunkleur White toe te voegen in je bestand. Dit laatste wordt regelmatig vergeten. Tip: geef deze steunkleur een totaal andere kleur dan wit! Op deze manier zie je exact waar wit wordt toegepast in je ontwerp.
  • Een goede voorbereiding is het halve werk. Denk van te voren goed na over het effect dat je wilt bereiken. Bekijk ook onze aanleverspecificaties voor de verschillende manieren om aan te geven waar in de opmaak wit geprint moet worden.

 

Jannemiek Douma

© 2016 – Probo Sign B.V.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK