GLU Pro•lezing [9] op dinsdag 10 mei: Gerard Unger

Gerard Unger f fotoMet gepaste trots en veel genoegen kondigt het GLU de komende Pro•lezing [9] van Gerard Unger op dinsdag 10 mei aanstaande, nét na de meivakantie aan. De lezing zal plaats vinden in de collegezaal van het Grafisch Lyceum Utrecht van 16.00 tot 17.00 uur.

Gerard Unger is een Nederlandse grafisch ontwerper. Hij is een internationaal bekende letterontwerper. Unger studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en werkte vervolgens bij Total Design, Prad en Joh. Enschedé. In 1974 vestigde hij zich als zelfstandig ontwerper. Sinds 1994 doceert hij aan de universiteit van Reading. Van 2006 tot 2012 was hij bijzonder hoogleraar typografie aan de Universiteit Leiden. Behalve een groot aantal lettertypen, waaronder voor de ANWB-wegwijzers, maakte hij ook ontwerpen speciaal voor kranten (lettertypen met een grote x-hoogte en grote binnenvormen zoals Swift, Gulliver, Coranto en Vesta). Hij ontwerpt verder onder meer huisstijlen, tijdschriften, munten, boeken, logo’s en postzegels. Dagblad Trouw gebruikt zijn letter Swift, een schreefloze letter. Capitolium News (2006) is sinds 2 december 2006 de broodletter van de Volkskrant. Een groot aantal lettertypes van Unger is nu verkrijgbaar bij Linotype en de Dutch Type Library. In 2012 werd hij door de BNO onderscheiden met een oeuvreprijs, de Piet Zwart Prijs. In 2013 behaalde hij zijn doctoraat met het letterontwerp Alverata en een proefschrift met de achtergronden hiervan.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK