Beter slapen met een echt boek

Reading an ebook in bedOp een tablet of e-reader een boek lezen voor het slapen gaan is niet goed voor je nachtrust. Onderzoekers van Harvard hebben vastgesteld dat het blauwe licht van het beeldscherm het aanmaken van melatonine vermindert en zo je slaapritme verstoort. Uit een test met een groep mensen die twee weken voor het slapen een echt boek lazen en daarna twee weken lang een e-boek lazen bleek dat ze na het lezen op een scherm 10 minuten later in slaap vielen en dat ook hun REM-slaap korter was. De oorzaak is het blauwe licht van het scherm. Of verandering van de achtergrondkleur helpt vermeldt het onderzoek niet.
Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK