Wij ademen data

150415 Nic Oud - 3 van 3Het imposante direct mail bedrijf Nic. Oud in Heerhugowaard ziet in gerichte één op één marketing een belangrijke toekomst. Steeds vaker maken klanten gebruik van slimme geprinte mailings waarbij de content afgestemd is op de lezer. Omdat in print net zo veel mogelijk is als in een online campagne, heeft Nic. Oud geïnvesteerd in een zware professionele printlijn van Screen. Voor hun klanten een kans slimme, maar vooral ook persoonlijke campagnes, te creëren.

 

Nic. Oud is begonnen als seal- en verzendbedrijf van drukwerk voor uitgevers. Een dienst die nog steeds een groot deel van de activiteiten inneemt. Zo worden in de enorme productiehal de tijdschriften voor Sanoma verzendklaar gemaakt en gesorteerd aangeboden aan het verzend bedrijf. Daarnaast is Nic. Oud ook een gerenommeerde speler op gebied van Weblogistics.

150415 Nic Oud - 1 van 3

Datamanagement

Het bedrijf zocht uitbreiding van de activiteiten en vond dat in het gespecialiseerde team van Christel van de Wal die verantwoordelijk is voor de Print & IT organisatie en het ordermanagement.

Christel: “het lastigste aan één op één communicatie is het managen van beschikbare data. De informatie achter de data boven water krijgen daar zit voor veel bedrijven de crux. Vroeger waren data louter functioneel, die werden gebruikt voor adressering en dat was het. Nu geven die data informatie in een nieuwe laag. Er ontstaat Target marketing die gebruik maakt van heel veel gegevens van de klant”.

 

Kansen voor print

“Met data en klantgegevens is zowel in print als online heel veel mogelijk,” geeft Christel van de Wal aan. En “op basis van de nieuwe Europese privacyverordening blijven er zelfs meer mogelijkheden in offline communicatie dan online. Wij hebben hierop in belangrijke mate ons investeringsbeleid gebaseerd. In het voorjaar 2013 was hier best wel onzekerheid over. Als direct mail onder hetzelfde regime zou vallen als online marketing dan hadden wij toch ernstig na moeten denken of het wel zin heeft om in een machine te investeren die speciaal voor individuele printcampagnes ingericht is. Nu biedt de aanstaande Europese wetgeving voor onze klanten de ruimte om in print gepersonaliseerd marketing te blijven bedrijven aan hun relaties en prospects.

 

Data in DNA

Dataverwerking zit in het DNA van dit DM bedrijf. “We ademen data,” stelt Christel van de Wal. “Daarom denk ik dat wij anders zijn dan de doorsnee drukker. Het is niet dat wij software aan onze printers hebben gevoegd. Onze basis is IT-verwerking en datamanagement. De machines die het printen zijn daaraan ondergeschikt.”

 

Paperwrap

Naast de één op één printmarkt is de markt van de Paperwrap een belangrijk segment voor Nic. Oud. Het is een unieke en gepersonaliseerde papieren verpakking om een folder of magazine. Een papieren seal die op een variabele baanbreedte geprint wordt en passend om verschillende uitingen gevouwen wordt. De verrassing van de Paperwrap zit aan de binnenkant. Ook deze kan volledig gepersonaliseerd worden in beeld en tekst. “Een stuk van de storytelling van de communicatie die je verstuurt begint op deze manier met de verpakking. Christel toont dit aan de hand van een mailing van Reclameland die op en in de envelop een oproep doet drukwerk te bestellen voor de volgende dag. “Paperwrap wordt rechtstreeks vanaf de rol op de sealmachine ingevoerd. Voorheen ging er een rol folie in de machine en nu gaat er een rol bedrukt papier in,“ geeft sales manager Ronald Bot aan. “Eigenlijk is Paperwrap een heel oud product maar in de vergetelheid geraakt. Vroeger werd het door formulierendrukkers aan de baan gedrukt en daarna werd het adres middels inkjet geprint. Nu gaat het anders. Wij gebruiken een Screen hoogvolume industriële inkjet printer voor dit werk en produceren vanaf blanco papier een complete verpakking. Met dit product kan elke wrap afgestemd zijn op de ontvanger en daar zijn we uniek in.”

 

Targeting

De derde markt die het bedrijf aangaat is de markt van de targeting. Christel: ” We maken individueel en uniek drukwerk in hoogvolume. Het drukwerk kan als template aangemaakt worden en vanuit een database gevuld.” Zij laat een folder zien waar er maar één van bestaat en die specifiek is ingevuld vanuit de voorkeuren die de klant heeft aangegeven of zijn aankoophistorie. De folder van deze horecagroothandel is gebaseerd op enerzijds het profiel en de aankoophistorie maar is ook gekoppeld aan de woonplaats en de lokale aanbiedingen van de regionale vestiging. Al die variabelen worden samengebracht in een uniek samengestelde folder .

“Onze klant kan zijn aanbod maar ook zijn prijs afstemmen op zijn eigen klant of doelgroep. Maar ook met de inzet van seizoensproducten. De dagprijs van dit soort producten staan dan in de folder. Dat maakt het de klant heel gericht en slagvaardig en goedkoper. Dat laatste is misschien niet waar klanten het eerste aan denken, maar als je voor deze horecagroothandel de aanbiedingen range van 500 producten in een folder wilt zetten dan kom je al snel aan 32 pagina’s. Door nu de aanbieding veel gerichter te maken “targeting” wordt de folder een stuk dunner en daardoor effectiever. De aanbieding is relevanter voor het interessegebied van de klant en dat maakt het voor alle partijen interessant. Relevantie is bij targetmarketing het sleutelwoord. In folders, brochures, flyers, kaarten, omslagen en natuurlijk bij de paperwrap passen we deze techniek heel gericht toe.”

150415 Nic Oud - 2 van 3

Hoge kwaliteit prints

Met de aanschaf van de Screen Truepress Jet520HD kan Nic. Oud van rol naar rol in hoge snelheid printen met een kwaliteit die uitstekend te noemen is. De afdrukkwaliteit valt binnen de grafische standaard. “Voor wat betreft het papier printen wij op Silk MC, vanwege de matglanzende chique uitstraling. Daarnaast zijn de printresultaten op houtvrij offset heel verrassend vanwege de buitengewone kleurkracht van de inktpigmenten in combinatie met het papier. Maar we laten de klanten vrij in de papierkeuze,” zo geeft zij aan. “We draaien met deze klanten grote campagnes en dan moet je ook over de papierkeuze kunnen overleggen.

 

Aanbesteding

Voor de leverancierskeuze is Nic. Oud niet over één nacht ijs gegaan. Christel van de Wal schreef een aanbesteding uit onder de leveranciers van inkjet productieprinters. De praktijktest die onderdeel was van de aanbesteding gaf de doorslag voor de keuze van de Screen Truepress Jet520HD.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK